agressiepreventie
Met de tweedaagse basistraining agressiemanagement en -preventie wordt medewerkers van (non)profit organisaties geleerd om (preventief) te kunnen omgaan met (opkomende) agressie door bijvoorbeeld bezoekers, cliënten, collega’s, ouders enz.
Voor versterking van de eigen weerbaarheid en de bewustwording van het ontstaan van agressie, wordt gewerkt met theoretische kennis, rollenspellen en zelfverdedigingstechnieken. Daarnaast is er aandacht voor een veilige werkomgeving en werkplek. Ook de opvang en nazorg van medewerkers die een incident meemaken komen aan bod. Voor de rol van en opvang door leidinggevenden na het incident worden speciale workshops aangeboden.
Voor een geslaagd trainingsresultaat is zowel theoretische kennis als praktische vaardigheid nodig. De theorie kan niet zonder praktijkoefening en omgekeerd. Een training wordt afgesloten met praktijksituaties (eventueel met videoregistratie) en een certificaat. Onderdelen van de training zijn: uitleg agressie en geweld, basisbegrippen conflicthantering, komen tot meewerkend gedrag, belang van handhaving (huisregels), de veilige werkruimte, doel-risico analyse (wat mag, kan en doe ik), herkennen en hanteren van risicogedrag en stressreacties, noodweer en proportionaliteit, effect van eigen houding en uitstraling, gespreks- en confrontatietechnieken, grenzen stellen en de-escalerend optreden, afweer-/bevrijdings-/opbrengtechnieken, inschakelen van hulp (collega’s, beveiliging, politie), incidentenregistratie en het doen van aangifte.

